Wat is parkinson?

Snelst groeiende hersenziekte
ter wereld

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte waarbij, soms ook al op jonge leeftijd, niet alleen het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), maar ook het autonome zenuwstelsel en de spijsvertering zijn aangedaan. Er zijn meerdere oorzaken van de ziekte en de zoektocht naar de oplossing is in volle gang.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. De ziekte heeft zeer ingrijpende gevolgen voor het leven van de patiënt én zijn/haar omgeving. De ziekte heeft nu ook al een grote impact op maatschappelijk niveau. Bovendien verwachten we de komende jaren een enorme toename. Mede als gevolg van een vergrijzende Nederlandse bevolking wordt verwacht dat tussen 2021 en 2040 het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 56% zal toenemen.

De cijfers liegen er niet om
Anno 2020 telt Nederland 65.500 mensen met parkinson, waarvan bij ongeveer 30% de ziekte zich al onder de leeftijd van 65 jaar uit. Daaronder is er een aanzienlijk aantal mensen die het onder leeftijd van 50 of zelfs 40 jaar krijgt. Ongeveer 1 op de 22 mensen krijgt tijdens hun leven parkinson. De zorgkosten voor de ziekte van Parkinson bedroegen 204,1 miljoen euro in 2017.

nav-line2-taupe-01

Parkinsonalliantie Nederland is een samenwerking tussen:

Logo-Parkinson_DIAP
Parkinsonnet
ParkinsonNL
DutchParkinsonScientists-1

© Parkinsonalliantie Nederland

Anbi_Logo